„Сребро се ляло, ляло и ковало” – гостуваща изложба на РИМ – Добрич

„Сребро се ляло, ляло и ковало”

Под този надслов в зала „Юг” на Варненския Археологически музей в понеделник – 1 юли, от 16 часа ще бъде открита изложба  на РИМ Добрич.

В нея ще бъдат  показани традиционни накити от фонда на музея . Представени са разнообразни по предназначение и начин на изработка накити, битували в Добруджа в периода XVII– XIXвек. Те са естествено допълнение към облеклото, придават завършеност и красота на народната носия.

По техника на изработка накитите са ковани, лети, филигранни. Направени са от сребро, злато и различни метални сплави; някои са позлатени или посребрени. Като допълнителна украса се поставят благородни и неблагородни камъни, седеф, разноцветен емайл. Майсторите – златари изобразяват върху малката повърхност на накита красиви орнаментални композиции – геометрични, растителни, животински, кръстчета, човешки фигури и т. н. Върху облика на българските традиционни накити са оставили следи културите на много народи, живели по нашите земи.

Експозицията включва прочелници, подбрадници, обеци, висулки, огърлици, гривни, пръстени, пафти, колани, нагръдни накити – куни, муски, кръстчета, брошки и т. н.

Целта на изложбата е да направи посетителите съпричастни на  колорита и оригиналността на българската народна култура и изкуство. И така да ни помогне да се докоснем до светоусещанията на българите и посланията им, отразени в накитите.

В рамките на тази изложба ще бъде представено и дарението на писателя Петър Славински. През 1981 г. той дарява на Етнографския отдел на Исторически музей – Добрич колекция от над 60 накита. Те са събирани в продължение на много години от различни региони на България от актрисата Роза Попова и нейния съпруг – поета Стоян Попов, написал едни от хубавите стихове за деца, познат под псевдонима Чичо Стоян. Накитите стават притежания на Петър Славински по време на Втората световна война.

Колекцията съдържа накити за глава – диадема („кръжило”), подбрадник, прочелници, висулки, обеци, косичници, игли, които се забождат на забрадката и накити за тяло – огърлици, пафти, гривнисинджирчета с висулки и т. н. Експонатите са от XVIII– XIX век. 

Тази онлайн платформа е създадена по проект № BGCULTURE-1.001-0005-C01 „Развиване на Регионален исторически музей – Варна мултифункционално обществено пространство за наука, изкуство, култура и общуване“, финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г., Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“. Цялата отговорност за съдържанието на онлайн платформата се носи от Регионален исторически музей-Варна и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази онлайн платформа отразява официалното становище на ФМ на ЕИП и Оператора на Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“.

Регионален Исторически Музей – Варна © 2024 ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ

Софтуерна разработка и поддръжка от ASAP

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.