Учебен музей

Варненската учебна експозиция (известна в публичното пространство с името Учебен музей) е първият детски музей в България. Той е открит през далечната 1986 г. и се намира на приземния етаж в Археологическия музей. Разполага с две зали и двор.

Основатели са варненските археолози и музейни уредници Димитър Димитров и Иван Иванов. Целта им е да направят достъпна и привлекателна за децата музейна експозиция, която да обогатява техните знания за миналото и да провокира по-голям интерес към историята и археологията. От 1989 г. уредник на Учебния музей е Лиляна Липчева.

Създадената експозиция разглежда живота на хората през праисторическата епоха, бита на славяните и прабългарите. Показани са три типа жилища (праисторическо жилище, славянска полуземлянка и прабългарска юрта), сечива от различни епохи, вертикален тъкачен стан, хромел, ръчно грънчарско колело.

В този музей липсва традиционната дистанция между посетител и експонати. Посетителите (малки и големи) имат пряк достъп до тях. Всички предмети са копия на оригинални образци и могат да се ползват. Демонстрациите показват пред публиката постиженията на експерименталната археология.

„Чувам и забравям, виждам и запомням, правя и разбирам” – тази древна китайска поговорка добре илюстрира концепцията на създателите на музея. Затова те избират името Учебен, а не само детски музей.

Още с откриването си през 1986 г. Варненският учебен музей предизвиква голям интерес. Всяка година хиляди ученици преминават през неговите зали, но липсва обновяване на експозициите и помещенията. Първият музей за деца към 2012 г. се оказва със занемарен двор, без външен вход, с лошо осветление и неефективно използване на наличните помещения. Музеят има нужда от промяна.

Така през 2012 – 2013 г. започва изпълнението на мащабен българо-американски проект „Музей за малки и големи”. Регионалният исторически музей – Варна намира съмишленици и щедра финансова подкрепа в лицето на Американския научен център – София и фондация „Америка за България“. Те обединяват усилия, за да създадат съвременна интерактивна експозиция за деца и юноши, с климатизация, ново осветление на залите и напълно обновен двор.

Учебният музей отново отваря врати, за да посрещне своите малки и големи посетители.

Информация
Местоположениебул. "Мария Луиза"41, Археологически музей, Варна 9000Работно времеВторник - събота от 10.00 - 17.00Телефон+35952 681 039Телефон+35952 681 060Share

Тази онлайн платформа е създадена по проект № BGCULTURE-1.001-0005-C01 „Развиване на Регионален исторически музей – Варна мултифункционално обществено пространство за наука, изкуство, култура и общуване“, финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г., Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“. Цялата отговорност за съдържанието на онлайн платформата се носи от Регионален исторически музей-Варна и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази онлайн платформа отразява официалното становище на ФМ на ЕИП и Оператора на Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“.

Регионален Исторически Музей – Варна © 2024 ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ

Софтуерна разработка и поддръжка от ASAP

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.