Покана за пресконференция – 12.02.2019 г.

По повод Деня на археологията в България, Регионалният исторически музей – Варна организира пресконференция, която ще се състои на 12.02.2019 г. (вторник) от 10.00 ч. в зала Одесос (ет.2) в сградата на Археологическия музей – Варна.

На пресконференцията ще бъдат представени най-важните и значими открития, направени от варненските археолози през сезон 2018.

Годината бе изключително успешна за специалистите от Археологическия музей – Варна. В рамките на съвременна Варна бяха проведени спасителни разкопки на обекти, които допълниха с нова информация представите за развитието на града от Античността до Късното средновековие. Продължиха разкопките на халколитното селище в м. Корията до гр. Суворово. Нашите екипи от археолози проведоха проучвания на римския град Марцианопол, късноантичната крепост на нос Св. Атанас в гр. Бяла, ранновизантийския манастир в м. Джанавара, средновековния манастир в м. Караач теке, средновековните крепости Кастрици в резиденция Евксиноград и Петрич кале в община Аврен. В резултат на това, във фондовете на Варненския археологически музей, постъпиха над 1000 нови находки.
Благодарение на ползотворната теренна работа и кабинетната обработка на придобитата информация, археолозите са готови да Ви представят най-интересните си открития от 2018 г.

В пресконференцията ще вземат участие: д-р Владимир Славчев, д-р Христо Кузов, доц. Валерий Йотов, Александър Минчев, д-р Васил Тенекеджиев, д-р Игор Лазаренко и д-р Мария Манолова. 

Тази онлайн платформа е създадена по проект № BGCULTURE-1.001-0005-C01 „Развиване на Регионален исторически музей – Варна мултифункционално обществено пространство за наука, изкуство, култура и общуване“, финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г., Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“. Цялата отговорност за съдържанието на онлайн платформата се носи от Регионален исторически музей-Варна и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази онлайн платформа отразява официалното становище на ФМ на ЕИП и Оператора на Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“.

Регионален Исторически Музей – Варна © 2024 ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ

Софтуерна разработка и поддръжка от ASAP

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.