Изложба „Здравейте, моето име е Тирана“ и „Здравейте, моето име е Тбилиси“

Посолството на Република Албания в България и Посолството на Република Грузия в България, със съдействието на отдел „Най-нова история“ към Регионален исторически музей – Варна, представят своите фотоизложби „Здравейте, моето име е Тирана“ и „Здравейте, моето име е Тбилиси“ – в зала „Север“ на Археологическия музей.

Изложбата на Грузинското посолство се представя за първи път пред публика.

Откриването ще се състои на 07.02.2020 г. от 17.30 часа, с почетното участие на техни превъзходителства – посланикът на Република Албания в България, г-жа Доника Ходжа и посланикът на Република Грузия в България, г-жа Тамара Лилуашвили. Събитието ще бъде последвано от винен коктейл.

Изложбата „Здравейте, моето име е Тирана“ предлага на вниманието на посетителите културното наследство и развитието на албанската столица Тирана, която, според съществуващите документи, е основана през 1614 г., но археологически находки показват, че на мястото й е имало селище още през 6 в. Поради това първата и най-ранна фотография в изложбата представя мозайка на вила от този период. В нея може да се видят още замъкът на Тирана, сараите, площадът, часовниковата кула, както и други емблематични места от града. Снимките представят развитието на града предимно през ХХ век, а идеята е посетителят да възприеме в сравнителен план миналото на града с неговото настояще – едно своеобразно пътешествие във времето.

Втората изложба – „Здравейте, моето име е Тбилиси“, представя историята на столицата на Грузия – Тбилиси – също в стари снимки. Град Тбилиси е бил основан в средата на V век и има 16-вековна история. От V век Тбилиси е център на грузинската идентичност. В грузинската столица съжителстват в уникална хармония съвременност и минало, както и разнообразие на архитектурни стилове. В изложбата могат да се видят емблематичните места на града, градините, алеите, старите сгради с известните декоративни балкони и други забележителности.

Двете изложби могат да бъдат посетени до 20.03.2020 г. 

Тази онлайн платформа е създадена по проект № BGCULTURE-1.001-0005-C01 „Развиване на Регионален исторически музей – Варна мултифункционално обществено пространство за наука, изкуство, култура и общуване“, финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г., Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“. Цялата отговорност за съдържанието на онлайн платформата се носи от Регионален исторически музей-Варна и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази онлайн платформа отразява официалното становище на ФМ на ЕИП и Оператора на Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“.

Регионален Исторически Музей – Варна © 2024 ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ

Софтуерна разработка и поддръжка от ASAP

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.