РИМ-Варна беше домакин на експертне среща по проект Codes of Cultural Heritage

В периода 27-29 май 2024 г. Регионален исторически музей – Варна беше домакин на експертна среща по проект Codes of Cultural Heritage, финансиран по програма Еразъм +.

По време на срещата беше представена разработената в рамките на проекта платформа CCH Hubs (https://cch-hubs.com/), която има за цел да подпомогне учители и музейни работници от цял свят в преподаването на културно-историческото наследство по атрактивен, интерактивен и иновативен начин. Платформата дава достъп до десет хъба, в които тематично са публикувани множество планове за уроци, създадени с експертизата на партньорите в проекта.

В допълнение към платформата беше представен и отпечатан сборник с част от плановете за уроци.

По време на партньорската среща, участниците в проекта имаха възможност да се запознаят и с културно-историческото наследство на Варна и България. Те направиха опознавателен тур на Варненския археологически музей, а също така посетиха и град Несебър – един от обектите под егидата на ЮНЕСКО в България.

Специалистите от Регионален исторически музей – Варна организираха и работилница, по време на която партньорите от Румъния, Турция, Италия, Португалия и Белгия се запознаха с историята на славянската азбука, начинът на писане на кирилица и историята на празника 24 май. Участниците посетиха и Музея на Възраждането, където имаха възможност да видят класна стая от XIX век и да научат любопитни факти за образованието по българските земи през този период.

Следващата среща по проект Codes of Cultural Heritage ще се проведе през месец септември в Истанбул, Турция. 

Тази онлайн платформа е създадена по проект № BGCULTURE-1.001-0005-C01 „Развиване на Регионален исторически музей – Варна мултифункционално обществено пространство за наука, изкуство, култура и общуване“, финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г., Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“. Цялата отговорност за съдържанието на онлайн платформата се носи от Регионален исторически музей-Варна и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази онлайн платформа отразява официалното становище на ФМ на ЕИП и Оператора на Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“.

Регионален Исторически Музей – Варна © 2024 ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ

Софтуерна разработка и поддръжка от ASAP

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.