Теодор Роков

Висше хуманитарно образование – Софийски Университет „Св. Климент Охридски”; Исторически Факултет; Магистър по археология и история (1995-2000)

Уредник в отдел „Археология“ към РИМ- Варна , от 2006 до 2021 г.

Следдипломна квалификация по програма към Център по подводна архелогия – Созопол, 2009

“Сътрудник по подводна археология” с практическо обучение по леководолазен спорт – степени Master Diver; Rescue Diver

Уредник в отдел „Нова история на град Варна“ към РИМ-Варна, от 2021 г.

Възстановяване на паметната плоча на кап. Иван Томов по повод 80-годишнината от неговата гибел; поставена на едноименната улица – съвместно с Костадин Костадинов, ПП „Възраждане”. 2021 г.

Заснемане и монтаж нa късометражен филм „Андраник Торос Озанян“ – 2020 г. (Свободен достъп във фейсбук профила на Музей за нова история на Варна) –съвместно с Траян Димитров, завеждащ отдел на Музей за нова история на град Варна.

Заснемане и монтаж на поредица от 12 видеоклипа „Ретро кафе” за историята на Варна – 2021 г. (Свободен достъп във фейсбук профила и Ютуб видео канала на Музей за нова история на Варна) – съвместно със Стефка Мухатрова, екскурзовод в Музей за нова история на Варна

Заснемане и монтаж на късометражен филм „Писмо от Варна” по повод 100-годишнината от обявяването на Варна за морски курорт – 2021 г. (Свободен достъп във фейсбук профила и Ютуб видео канала на Музей за нова история на Варна)

Заснемане и монтаж на късометражен филм „120 години от посещението на великия руски княз Александър Михайлович във Варна” – 2021 г. (Свободен достъп в интернет платформата Ютуб) – съвместно със Симеон Кулиш, технически секретар на ТНИ, клон-Варна

Преместване на паметната плоча на ген. лейтенант Илия Дончев от първоначалното й местоположение и последващо монтиране на площад „П.Р.Славейков“ във Варна по повод 45-та годишнина от потушаването на пожара на танкера „Ерма” – съвместно с комисар Тихомир Тотев, директор на РД „ПБЗН“-Варна. 2022 г.

Създаване на поредица „Музейни гатанки” във фейсбук профила на музея за нова история на Варна; 12 въпроса (по един за всеки месец) свързани с експонати от постоянната експозиция на музея, популяризиращи историята на Варна – съвместно със Стефка Мухтарова, екскурзовод в отдела. 2022 г.

Заснемане и монтаж на късометражен филм „Великденски страсти” по текст на Райко Алексиев

(Свободен достъп във фейсбук профила и Ютуб видео канала на Музей за нова история на Варна) – съвместно с Александър Сивков, ученик. 2022 г.

Заснемане и монтаж на късометражен филм „На крилете на мечтите” по повод 95 години от първия граждански полет между София и Варна. (Свободен достъп във фейсбук профила и ютуб канала на музея) – авторска концепция и реализация. 2022 г.

Създаване на подкаст (аудиоспектакъл) „От Цариград до Варна по море” по повод Деня на морето; текст на П. Р. Славейков (Свободен достъп във фейсбук профила и ютуб канала на музея)– авторска концепция и реализация. 2022 г.

Създаване на интерактивен модул „Сканирай и виж / Scan and See” в постоянната експозиция на музея за нова история на Варна; генериране на QR-кодове към видеоклипове в ютуб, визуализиращи как функционират 12 технически устройства, експонирани в музея – авторска концепция и реализация, 2022 г.

Организиране на занятие за деца „По вълните на пътешествията“ по повод 75 години от експедиция „Кон Тики”; изработване на сал от коркови тапи – съвместно с Учебен музей към РИМ-Варна, 2022 г.

Организиране на занятие за деца „На крилете на мечтите” по повод 95 години от първия граждански полет между София и Варна; изработване от картон на модел на самолета, осъществил историческия полет – съвместно с Учебен музей към РИМ-Варна, 2022 г.

Озвучаване на част от постоянната експозиция на музея с подбрани стари градски песни – авторска концепция и реализация, 2022 г.

Създаване на самостоятелен канал „Ретро варненски истории” на музея за нова история на Варна в интернет платформата ютуб; 2022 г.

Организиране на временна изложба „Старата игра. Международната политическа обстановка, отразена в карикатури от средата на 20 век”; 18 цветни постера от приложението „Папагал“ на седмичника „Нашенец“, отпечатани в периода 1941-1942 год.

съвместно с Кристина Спасова, уредник-фондохранител в музей за нова история на град Варна, 2022 г.

Организиране на временна изложба, посветена на 90-та годишнина от първата промишлена изложба във Варна – експонати от частната колекция на Николай  Цаневски. 2022 г.

Разработка на идейната концепция и координатор на проект „Преобразяване на Регионален исторически музей – Варна в приобщаващ и социално иновативен музей“, финансиран от Национален фонд „Култура” – съвместно с Деница Йорданова, ПР и проектни дейности към РИМ-Варна, 2022 г.

Заснемане и монтаж на късометражен филм „Коледни преживелици“ по текст на Райко Алексиев ( Свободен достъп във фейсбук профила и ютуб канала на музея). Авторска концепция и реализация, 2023 г.

Заснемане и монтаж на късометражен документален филм „Левски във Варна“ ( Свободен достъп във фейсбук профила и ютуб канала на музея. Съвместно с музей на Възраждането и Първа езикова гимназия, 2023 г.

Организиране и провеждане на публична беседа „Из тайните на вестникарския занаят с господин Амигов“ Съвместно с Елена Владова и фондация „Град и посоки“, 2023 г.

Участие в обучителен семинар „Добри практики в музейното дело и работата с публики“. Организатор Академия МУЗА, съвместно с Градски исторически  музей – Дряново, 2023 г.

Инициирано дарение на оригинални екземпляри от първите грамофонни плочи, записани във Варна през 1907 г. Дарител проф. Венко Бешков. 2023 г.

Реализиране на интерактивна игра-кръстословица за посетители „Гимнастика за мозъка в музея“ по повод 110 годишнината от появата на първата кръстословица в света. Съвместно със Стефка Мухтарова, екскурзовод в музей за нова история на град Варна. 2023 г

Организиране и провеждане на публична беседа с прожекции на късометражни научно-популярни филми, продукция на Музея за нова история на Варна. Съвместно със Симеон Кулиш-технически секретар на ТНИ, филиал Варна и Народно читалище „Васил Левски-Галата, 1927“. 2023 г.

Организиране и провеждане на публична беседа „Първият граждански полет от София до Варна – исторически факти и идеологически заблуди.“ Съвместно с Народно читалище „Варненски будители 1926“. 2023 г.

Участие в научно-популярния филм „Местност „Карантината“ край Варна“, епизод от предаването „10 000 крачки“ (създаване на сценарий, подбор на архивни фотоизображения). Съвместно с БНТ, 2023 г.

Представяне на книгата с поезия за деца „Букварчето на дядо Валери“. Съвместно с Валери Станков, 2023 г.

Иницииране на гостуваща временна изложба „Рекламата е душата на търговията“. Съвместно с Държавен Архив-София, 2023 г.

Организиране на интерактивно занятие за деца „Завладей древна Троя“ по повод 150 годишнина от откриването на златното съкровище на Приам в Троя от Хайнрих Шлиман. Съвместно с Учебен музей към РИМ-Варна, 2023 г.

Заснемане и монтаж на късометражен документален филм, посветен на живота и делото на Хермин Шкорпил (Свободен достъп във фейсбук профила и ютуб канала на музея). Съвместно с Учебен музей към РИМ-Варна и ГПЧЕ „Йоан Екзарх“ – Варна, 2023 г.

Иницииране на дарителска кампания „Спомени от стария лексикон“ във връзка с отбелязване на 130 годишния юбилей от полагане основния камък на Държавната девическа гимназия „Мария Луиза“ във Варна 15) 2023 г.

Разработване на идейна концепция и организиране на творчески ателиета за деца „По следите на капитан Кусто“ по повод 80 годишнината от изобретяването на акваланга от Жак Ив Кусто. Съвместно с Елена Владова и фондация „Град и посоки“, 2023 г.

Организиране на провеждане на интерактивно театрално представление за деца „Приказна мисия с Чародея в музея“. Съвместно с Център за образование и културна дейност „АЛОС“–София и поредицата „Джобни чародейства“–Мануела Саркисян, 2023 г.

Разработване на идейна концепция за временна изложба „130 години от полагане основния камък на Държавната девическа гимназия „Мария Луиза“ във Варна“. Съвместно с ДА-Варна, РБ „П. Славейков“-Варна, МГ „Д-р П. Берон“-Варна, Дружба Стил АД-Варна, 2023 г.

Заснемане и монтаж на документален филм „Паметни и свети места в кв. Владиславово, гр. Варна“, посветен на 120 годишнина от построяването на православен храм „Св. Вмчк Димитър Солунски“ в кв. Владиславово (Свободен достъп във фейсбук профила и ютуб канала на музея). Съвместно със Симеон Кулиш, техн. секретар на ТНИ, филиал Варна и отец Георги Петков, председател на храма, 2023 г.

Организиране и провеждане на честване на 35та годишнина от варненската експедиция до пещерата ‚Жан Бернар“ във Франция през 1989 г. – съвместно с алпиниста г-н Христо Райков, 2024 г.

Координатор за България на международна морска експедиция „Дунавска Одисея“ –  2010.

Координатор за България на международна морска експедиция „АБОРА IV“ – 2019.

Редактор на книгата „Древното корабоплаване по Западното Черноморие” с автор Михаил Лазаров – изд. СЛАВЕНА, 2009 г.

Научен консултант на книгата „Експедиция Аргонавтика” с автор Теодор Троев – изд. СИЕЛА, 2009 г.

Редактор на книгата „По пътя на спондилуса” с автор Веселин Венков – изд „ОНГЪЛ” 2013 г.

Съставител на книгата „С колело до Йерусалим. Записки на Христо Бучекчиев“ – изд. „Студио Паус“, 2021 г.

Публикация „Отразяването на дейността на Варненското археологическо дружество във варненския периодичен печат от началото на ХХ век.“ – ИНМВ 48 (63) 2021 г. В съавторство с Наталия Енева

Публикация „Братя Шкорпил и Варненското археологическо дружество в снимки.“ – ИНМВ 48 (63) 2021 г. В съавторство с Наталия Енева

Публикация „По стъпките на св. Прокопий Варненски ( в памет на 20-годишнината от смъртта на Иван Иванов, 1944-2001) – ИНМВ 48 (63) 2021 г. В съавторство с Наталия Енева

Тази онлайн платформа е създадена по проект № BGCULTURE-1.001-0005-C01 „Развиване на Регионален исторически музей – Варна мултифункционално обществено пространство за наука, изкуство, култура и общуване“, финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г., Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“. Цялата отговорност за съдържанието на онлайн платформата се носи от Регионален исторически музей-Варна и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази онлайн платформа отразява официалното становище на ФМ на ЕИП и Оператора на Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“.

Регионален Исторически Музей – Варна © 2024 ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ

Софтуерна разработка и поддръжка от ASAP

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.