Истанбул – с поглед към средновековните пристанища в Черно море

На 4-5 април 2013 г., в Истанбул ще се проведе работна среща на участниците в в Международиня проект „ОЛКАС: От Егейско море до Черно море::: – Средновеквони пристанища и морски пътища на Изтока” Той се осъществява от няколко страни  през 2012-2013 г. и се финансира по съвместна оперативна програма на Европейския съюз”Черноморски басейн 2007-2013 ” В проекта – са ангажирани институции – музеи, университети и организации предимно от Черноморския басейн – България, Румъния,Турция, Украйна, Грузия, Русия и Азърбайджан, като водеща страна е Гърция – Центъра за Византийски изследвания в Солун (Тесалоники).

Целта на проекта, е  да се съберат писмени археологически данни и да се фотодокументират останките от средновеконите пристанища в Черно море. От България има най- много пристанища за описване – десет, като партньор  в проекта е Регионалният исторически музей –Варна.

На срещата в Истанбул ще се обсъди развитието на проекта досега, ще има презентации по някои от основните и съпътстващи мероприятия и ще бъде открита в Истанбулския университет съвместна фото-изложба на всички участници ” Средновековни пристанища в Черно море”. През декември миналата година тя бе представена за пръв път в Солун и се радваше на голям успех сред посетителите.

От страна на Варненския музей ще присъства археологът Александър Минчев, който е ръководител на българската част в проекта.

Той ще представи изложение с диапозитиви за организираната от музея съвместно със  СОУПЧЕ „А.С. Пушкин” във Варна театрална игра „ Корабите в Средновековното пристанище на Варна”. Тя се осъществява с деца от 5 клас в училището по съвместен сценарий и ще се ръководи от учителя по история в училището г-н Мартин Вълчев. 

Тази онлайн платформа е създадена по проект № BGCULTURE-1.001-0005-C01 „Развиване на Регионален исторически музей – Варна мултифункционално обществено пространство за наука, изкуство, култура и общуване“, финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г., Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“. Цялата отговорност за съдържанието на онлайн платформата се носи от Регионален исторически музей-Варна и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази онлайн платформа отразява официалното становище на ФМ на ЕИП и Оператора на Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“.

Регионален Исторически Музей – Варна © 2024 ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ

Софтуерна разработка и поддръжка от ASAP

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.