Картини на Иван Милев и Чудомир гостуват в Археологическия музей

На 5 юли 2022 г. от 18.00 ч. в зала „Север“ на Археологически музей, Варна ще се открие изложбата „Ний летиме от Балкана“. Тя е дело на екипана на НПМ „Шипка – Бузлуджа“. Съорганизатори са Художествена галерия – Казанлък, Литературно-художествен музей „Чудомир“, Държавен военноисторически архив – Велико Търново. Заглавието е по текста на един забравен марш, който най-добре изразява принадлежността на непобедимите български полкове към безсмъртния подвиг на шипченските бранители. Автори са двама казанлъчани. Музиката е написана от Иван Скордев, завършил Дрезденската музикална консерватория, участник в двете Балкански войни. Текстът е създаден от Константин Георгиев, който е по-известен като автор на текста на най-популярния военен марш „Велик е нашият войник“.

Изложбата включва 27 табла и документи. Сред най-ценните предмети са картините на известния художник Иван Милев, които доскоро бяха част от експозиция в Италия. Роден на 19 февруари 1897 г. в семейството на казанлъшки учител. През 1916 г. по време на Първата световна война е мобилизиран и зачислен в щаба на Въздухоплавателната дружина като военен художник. Милев е повлиян от модерния по това време в Европа сецесион, но се отличава с изключителна самобитност. Картините в настоящата изложба са от военния му период.
Друг акцент в новата експозиция са творбите на Димитър Христов Чорбаджийски – Чудомир, останал в българската култура и като един от най-талантливите писатели. Роден е на 25 март 1890 г. в казанлъшкото село Турия. През 1912 г. е мобилизиран и служи в пехотата. Въпреки омразата му към войната е принуден да носи шинел цели 7 години. За това време рисува живота на бойното поле и изпълва няколко папки със скици, които „попадат в плен“ по време на отпуска му. Това е причината в архива му да има запазени само няколко творби.

Изложбата „Ний летиме от Балкана“ представя само кадровите военни, произлезли от опълченските дружини на Освобождението. Но десетки от някогашните опълченци участват като доброволци в Кресненско-Разложкото въстание, в Съединението и във войните за национално обединение. Различни по произход, възраст, образование и политически убеждения, всички те воюват за Отечеството си и допринасят за славата на непобедимата българска армия в края на 19-и и началото на 20-ти век.

Експозицията ще гостува във Варна до 05.08.2022 г. 

Тази онлайн платформа е създадена по проект № BGCULTURE-1.001-0005-C01 „Развиване на Регионален исторически музей – Варна мултифункционално обществено пространство за наука, изкуство, култура и общуване“, финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г., Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“. Цялата отговорност за съдържанието на онлайн платформата се носи от Регионален исторически музей-Варна и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази онлайн платформа отразява официалното становище на ФМ на ЕИП и Оператора на Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“.

Регионален Исторически Музей – Варна © 2024 ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ

Софтуерна разработка и поддръжка от ASAP

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.