Изложба „90 години от първата промишлена изложба във Варна”

Това лято се навършват 90 години от провеждането на първата промишлена изложба – мострен панаир в град Варна през 1932 г. Това събитие е било организирано съвместно от общинската управа на града, лигата за курортна Варна, Варненската търговско-индустриална камара и Популярна банка. Промишлената изложба във Варна се е провеждала ежегодно до 1940 г. По време на това събитие са били излагани произведенията на местните индустрия, занаяти и земеделие. Това е била една от чисто местните инициативи, изградили международния облик както на града, така и на цялата държава.

По повод на тази годишнина, музеят за нова история на град Варна организира изложба, която да припомни тези „златни за българската икономика години”. В изложбата ще могат да бъдат разгледани различни видове оригинални документи от фонда на музея, свързани с организацията и провеждането на първото изложение. Акцент на изложбата ще бъдат три автентични технически изделия, произведени в началото на ХХ в. – фермерски дизелов двигател „Лоренц”; зърномелачка с ремъчно задвижване, свързана с двигателя; ръчна колонна бормашина. Трите технически изделия са част от личната колекция на г-н Николай Цаневски.

Изложбата ще бъде открита на 8 юли (петък) от 18.00 ч. в сградата на музей за нова история на град Варна. Тя ще може да бъде посещавана до началото на месец септември.

291849091_5708215335857606_214219094393268273_n

Тази онлайн платформа е създадена по проект № BGCULTURE-1.001-0005-C01 „Развиване на Регионален исторически музей – Варна мултифункционално обществено пространство за наука, изкуство, култура и общуване“, финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г., Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“. Цялата отговорност за съдържанието на онлайн платформата се носи от Регионален исторически музей-Варна и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази онлайн платформа отразява официалното становище на ФМ на ЕИП и Оператора на Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“.

Регионален Исторически Музей – Варна © 2024 ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ

Софтуерна разработка и поддръжка от ASAP

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.