Нa Римски терми бе даден старт на новия туристически сезон

В присъствието на министрите Николина Ангелкова и Красен Кралев и с възстановка от античния Одесос беше тържествено открит туристическият сезон във Варна.

Беше открит новия посетителки център на Римски терми с книжарница, бюфет и сервизни помещения. Реставриран за около 300 000 лева и с ново ефектно осветление, туристическият обект вече е с удължено работно време – до 22 часа. Термите, които са четвърти по големина в Европа, от октомври миналата година преминаха под управлението на Общината.

„Обектът ще е една от опорните точки на Пешеходния ринг“, обясни по време на официалното откриване кметът Иван Портних. Пешеходният ринг обхваща широка зона – от Катедралата, площада до спирка “Севастопол”, Фестивалния комплекс, Военноморския музей, зоната на пристанището… Именно до порта до юли предстои вторият етап социализация на зоната, прилежаща до морската гара, както и връзката на Малките с Големите римски терми и изход към площад “Независимост”. 

През тази година е ще се постави началото на богат културен живот в пространството на Термите – предвижда се изнасянето на спектакли за възрастни и деца. Успоредно с това ще се търсят допълнителни средства за цялостна реставрация от общинския бюджет и по европейски програми.

В древните бани на античния Одесос беше представен живота на града в римско време. Кметът Иван Портних получи подкрепата на легионите римски войници за развитието на града.

Тази онлайн платформа е създадена по проект № BGCULTURE-1.001-0005-C01 „Развиване на Регионален исторически музей – Варна мултифункционално обществено пространство за наука, изкуство, култура и общуване“, финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г., Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“. Цялата отговорност за съдържанието на онлайн платформата се носи от Регионален исторически музей-Варна и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази онлайн платформа отразява официалното становище на ФМ на ЕИП и Оператора на Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“.

Регионален Исторически Музей – Варна © 2024 ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ

Софтуерна разработка и поддръжка от ASAP

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.