Вече пета година РИМ – Варна е партньор в Национален конкурс за историческа памет „Будител“

За пета поредна година ученици от над 50 населени места в страната участваха с общо 225 проекта в Националния конкурс за историческа памет „Будител”, завършил с конференция на тема: „200 години от рождението на Георги С. Раковски“. Събитието е инициатива на Регионалното управление на образованието и Първа езикова гимназия във Варна и се организира със съдействието на Община Варна, Регионален исторически музей – Варна, Държавен архив – Варна, Фондация „Христо Ботйов”. Класирани бяха 42 проекта в няколко категории: доклад, есе, презентация, видеофилм и драматизация, вдъхновени от живота и делото на народните будители.
 
Първо място и Специална награда на РИМ Варна за видео есе отиде при Гергана Карамоллова и Християн Джелепов от СУ „П. Р. Славейков“ – гр. Кърджали с ръководител Димитър Димов.
 
В конференцията гост-лектори бяха проф. Кирил Топалов, литературен историк, дипломат, преводач, председател на Националната асоциация „Георги С. Раковски”, проф. Димитър Веселинов, филолог, директор на Департамента за информация и усъвършенстване на учителите; проф. Пламен Павлов, историк, преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, председател на Фондация „Васил Левски”, както и колегите от РИМ – Варна Марияна Николова – гл. уредник в Музей на Възраждането и Кристина Спасова – уредник от Музей за нова история.
 
 
Конференцията се проведе под мотото: „… Мисъл и желязо, лира и тръба“

Тази онлайн платформа е създадена по проект № BGCULTURE-1.001-0005-C01 „Развиване на Регионален исторически музей – Варна мултифункционално обществено пространство за наука, изкуство, култура и общуване“, финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г., Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“. Цялата отговорност за съдържанието на онлайн платформата се носи от Регионален исторически музей-Варна и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази онлайн платформа отразява официалното становище на ФМ на ЕИП и Оператора на Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“.

Регионален Исторически Музей – Варна © 2024 ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ

Софтуерна разработка и поддръжка от ASAP

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.