Поклонническо пътуване по стъпките на Св. Прокопий Варненски

Всяка година на 25 юни Българската православна църква почита паметта на Св. преподобномъченик Прокопий Варненски, посечен през 1810 г. в Измир. През 1990 г., само една година след промените, настъпили в политическата система и управлението на България, във Варна официално е отбелязана 180-та годишнина от мъченическата смърт на светеца. По този повод първоначално е било замислено да се проведе морска експедиция с поклоннически и научен характер. Плаването е трябвало да се осъществи през лятото на 1991 г. с яхта с 5 човека екипаж и 5 пасажери-поклонници. Техният маршрут е бил планиран да премине от Варна през Истанбул, Атон, Измир, Милет, о-в Кос, Троя и обратно. За съжаление икономическата и политическата ситуация в страната не позволяват да се реализира тази морска експедиция.

В последствие учереденото от местни интелектуалци и общественици дружество „Европейски дом“ съвместно с Варненската и Великопреславска митрополия, организират даряването на икона с образа на Св. Прокопий Варненски за българския манастир „Св. вмчк. Георги Зограф“ в Атон. Изборът на дар не е случаен. Това е  единствения православен светец, родом от околностите на град Варна. Според житието му, той е приел монашеско подстрижение в Атон. Иконата е изографисана от иконописеца и реставратор във варненския исторически музей Роберт Попов. За неин първообраз му служи икона на светеца, съхранявана в Рилския манастир. Новоизографисаната икона е осветена на 8 декември 1991 г. от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил.

Дарът е занесен в Атон от делегация в състав: Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил; отец Василий Стоименов – епархийски съветник; отец Наум Андонов – задочник в богословския факултет; Роберт Попов – иконописец и реставратор във варненския исторически музей; Иван Иванов – директор на варненския исторически музей; Росен Иванов – представител на АД „Корабоимпекс“ Варна; Атанас Диков – шофьор. Пътуването е осъществено с безвъзмездната финансова помощ на АД „Корабоимпекс“ Варна.

Делегацията отпътува от България на 8 март 1992 г. На път за Гърция тя посещава Роженския манастир. В Солун поклонниците получават официално разрешение за влизане на територията на Атон. От Уранополис те се придвижват с ферибот до пристанището в Дафни, а от там през столицата Карея посещават манастирите  Кутлумуш, Зограф, Хилендар, Есфигмен и Пантейлемон. На 15 март, когато според църковния календар се отбелязва възтържествуването в светата православна църква на почитта към иконите, поклонниците от Варна начело с Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил подаряват на манастира „Св. вмчк. Георги Зограф“ иконата на Св. Прокопий Варненски. Тя е приета от игумена на манастира и поставена за вечни времена на владишки престол в предверието на храма.

Част от обръщението на Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил към игумена на манастира
„Св. вмчк. Георги Зограф“: И ето драги отец игумене и братя от светата Зографска обител, православни християни от Варна, като знак на своята дълбока почит към тази древна, историческа, българска светиня, в знак на любов към вас, които се подвизавате в тази света обител, да ви поднесем иконата на свети преподобномъченик Прокоший Варненски, който да ви напомня  за нас, варненци, и за всички българи, че те не ви забравят, особено в своите молитви. Те си спомнят за вас и горещо се молят за вашето здраве, за да можете вие тук да изпълнявате своето монашество, да се молите и вие за нас, варненци, и за целия български народ.

Част от отговора на игумена на манастира „Св. вмчк. Георги Зограф“в Атон: На варненци благодаря много за иконата и за любовта на целия варненски народ, който я показа, към светата обител и към светата градинка на майката Божия. Също така и на тях пожелавам успехи в техния духовен и личен живот.

Информация от личния архив на Ив. Иванов, 1992    

Тази онлайн платформа е създадена по проект № BGCULTURE-1.001-0005-C01 „Развиване на Регионален исторически музей – Варна мултифункционално обществено пространство за наука, изкуство, култура и общуване“, финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г., Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“. Цялата отговорност за съдържанието на онлайн платформата се носи от Регионален исторически музей-Варна и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази онлайн платформа отразява официалното становище на ФМ на ЕИП и Оператора на Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“.

Регионален Исторически Музей – Варна © 2024 ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ

Софтуерна разработка и поддръжка от ASAP

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.