Гостуваща фотоизложба „Шумен през фотообектива“

Фотоизложбата „Шумен през фотообектива” показва на 20 фотопана известни и по-малко известни моменти от миналото на града. За целта е използвана част от богатата колекция пощенски картички от първата половина на XX век, съхранявани във фонда на отдел „Нова история” при РИМ – Шумен.

Те представят автентични изгледи на емблематични сгради от Шумен: Градското общинско управление (дн. Съдебна палата), чийто начало е поставено през 1905 г.; сградата на Военното събрание; прочутият Гранд хотел „България” на Антон Мике, предлагащ на гостите „комфортно мобилирани стаи”; площад „Кушир”, чието име се свързва с провежданите на него конски кушии; градската градина, проектирана през 1897 г. от придворния градинар на Александър I Батенберг, Карл Бец.

Фотоизложбата е двуезична и се реализира чрез спечелен конкурс за целево финансиране към Министерството на културата по повод 160 години от музейното дело в град Шумен, което е поставено в далечната 1857 година от учителя Сава Доброплодни и неговите ученици.
Фотопаната са подредени в двора на Варненския археологически музей – по вътрешната алея от ул. „Антим I“ до централния вход на сградата.

Фотоизложбата ще остане във Варна до края на месец септември. 

Тази онлайн платформа е създадена по проект № BGCULTURE-1.001-0005-C01 „Развиване на Регионален исторически музей – Варна мултифункционално обществено пространство за наука, изкуство, култура и общуване“, финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г., Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“. Цялата отговорност за съдържанието на онлайн платформата се носи от Регионален исторически музей-Варна и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази онлайн платформа отразява официалното становище на ФМ на ЕИП и Оператора на Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“.

Регионален Исторически Музей – Варна © 2024 ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ

Софтуерна разработка и поддръжка от ASAP

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.