Пресконференция „Експедиция АБОРА IV – аргонавти от каменната ера“

Пресконференция във Варненския археологически музей.

Експедиция АБОРА IV– аргонавти от каменната ера.

Това лято ще стартира международната морска експедиция ABORA IV. Неин организатор е д-р Доминик Гьорлитц от Германия, основател на Асоциацията за експериментална археология и изследвания в Германия.

Основната цел на тази експедиция е да бъде проследен морския маршрут, по който са били осъществявани търговските контакти между древните цивилизации от бреговете на Черно море и Източното Средиземноморие през праисторическата епоха. За реализацията й ще бъде построена съвременна реплика на древноегипетски кораб, с който ще бъде осъществено плаване с международен екипаж по маршрут Варна–Истанбул-Чанак кале (Троя)-Егейските острови-остров Крит.

Д-р Доминик Гьорлитц лично ще посети Варна на 26 и 27 март, за да даде пресконференция в Археологическия музей, по време на която ще разкаже за резултатите от своите последни изследвания и подготовката на бъдещата, четвърта по ред, морска експедиция.

Варненският археологически музей е официалният представител на България в международния екипаж. Фондация „Белославско стъкло“ ще е основен партньор, отговарящ за техническите аспекти при реализацията на проекта „АБОРА“ IV. Медицинският университет във Варна проявява интерес към медицинските аспекти на бъдещата международна експедиция.

Дата на провеждане на пресконференцията: 27 март (сряда), 2019 г.
Час на провеждане: 10.30 ч.
Място на провеждане: зала „Одесос” на Варненския археологически музей

Лице за контакт: Теодор Роков, отдел „Археология”, 0878389565 

Тази онлайн платформа е създадена по проект № BGCULTURE-1.001-0005-C01 „Развиване на Регионален исторически музей – Варна мултифункционално обществено пространство за наука, изкуство, култура и общуване“, финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г., Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“. Цялата отговорност за съдържанието на онлайн платформата се носи от Регионален исторически музей-Варна и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази онлайн платформа отразява официалното становище на ФМ на ЕИП и Оператора на Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“.

Регионален Исторически Музей – Варна © 2024 ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ

Софтуерна разработка и поддръжка от ASAP

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.