Изложба „Червен Великден! Зелен Гергьовден!“

Варненският археологически музей ще бъде домакин на изложбата „Червен Великден! Зелен Гергьовден!“. Тя включва две частни колекции от автентични носии, отразяващи традиционното облекло на българите-християни от всички географски области на страната. Носиите са собственост на колекционерите Радослав Радков и Илонка Станкова. В експозицията ще бъдат включени и 12 фотографски пана на Славян Стоянов от изложба, подготвена за „Фестивал на шевицата“ съвместно с Историческия музей – Провадия и проекта „История в шевици“. Паната представят част от фонда на Етнографския отдел към музея в Провадия и разказват за семантиката в шевичните орнаменти.

На откриването, освен експозицията, публиката ще може да види кратко ревю, мултимедийна презентация и демонстрация на ваешко забраждане от село Аврен.

Изложбата ще може да бъде посетена през целия месец април до началото на месец май. Организатори на изложбата са проектите „История в шевици“, „Виртуален музей на България“ на Славян Стоянов и колекционерите Радослав Радков и Илонка Станкова.

Официално откриване на изложбата: 5 април 2019 г., Час – от 17.30 ч.,
Място – зала „Север“ в сградата на Варненския археологически музей.
Лице за контакт: Славян Стоянов – 089 057 2865 

Тази онлайн платформа е създадена по проект № BGCULTURE-1.001-0005-C01 „Развиване на Регионален исторически музей – Варна мултифункционално обществено пространство за наука, изкуство, култура и общуване“, финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г., Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“. Цялата отговорност за съдържанието на онлайн платформата се носи от Регионален исторически музей-Варна и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази онлайн платформа отразява официалното становище на ФМ на ЕИП и Оператора на Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“.

Регионален Исторически Музей – Варна © 2024 ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ

Софтуерна разработка и поддръжка от ASAP

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.