Изложба „Добре ми дошъл, бял и червен Великден“ – Етнографски музей – ВАРНА

На 24 април (сряда) от 16.00 ч. в Етнографския музей – Варна ще се открие изложбата „ДОБРЕ МИ ДОШЪЛ, БЯЛ И ЧЕРВЕН ВЕЛИКДЕН“.

От представените цветни табла, текстове, снимки и писани великденски яйца – част от фондовете на Етнографския музей – Варна, Историческия музей – Велинград и Историческия музей – Ихтиман, посетителите ще могат да се запознаят с традиционни и съвременни техники за оцветяване на яйца.

Вековната традиция във Велинград е яйцата да се изписват по уникална технология, характерна за Чепинския край. Старата технология се съхранява във времето като се предава в района от майка на дъщеря, от баба на внучка. Характерна е не само за Велинград и Ракитово. Позната е още в Ихтиман, Костенец, Етрополе, Алфатар. Яйцата първо се изписват със специална писалка и след това се боядисват.

Велинградският исторически музей е единственият у нас, в който от 2006 г. има постоянна експозиция на писани великденски яйца.

Освен експонатите, на откриването ще бъде демонстрирана на живо и техниката „гравиране“ – изработване на ажурени яйца.

Изложбата ще е на разположение на варненци и гости на града до края на м. юни тази година.

Откриване на изложбата: 24.04.2019 г.
Час: 16.00 

Тази онлайн платформа е създадена по проект № BGCULTURE-1.001-0005-C01 „Развиване на Регионален исторически музей – Варна мултифункционално обществено пространство за наука, изкуство, култура и общуване“, финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г., Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“. Цялата отговорност за съдържанието на онлайн платформата се носи от Регионален исторически музей-Варна и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази онлайн платформа отразява официалното становище на ФМ на ЕИП и Оператора на Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“.

Регионален Исторически Музей – Варна © 2024 ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ

Софтуерна разработка и поддръжка от ASAP

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.