Варненските археолози отбелязаха Деня на археологията 14 февруари

По повод Деня на българската археология – 14 февруари в Археологически музей – Варна беше проведена традиционната пресконференция, на която варненските археолози представиха част от обектите, проучени през изминалия археологически сезон.

Пред медии и любители на археологията специалистите представиха най-новите открития от праисторическото селището край гр. Суворово, новопроучените 11 гроба от Варненския халколитен некропол, раннохристиянската църква край с. Звездица и новите открития от крепостта „Петрич кале“. Представени бяха и находките от част от спасителните разкопки в археологически резерват „Одесос“.

Екипът от отдел „Археология“ при Регионален исторически музей – Варна отбеляза, че археологически сезон 2023  е изключително успешен. В следствие на проучванията през годината във фондовете на музея са постъпили 534 нови находки.

Тази онлайн платформа е създадена по проект № BGCULTURE-1.001-0005-C01 „Развиване на Регионален исторически музей – Варна мултифункционално обществено пространство за наука, изкуство, култура и общуване“, финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г., Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“. Цялата отговорност за съдържанието на онлайн платформата се носи от Регионален исторически музей-Варна и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази онлайн платформа отразява официалното становище на ФМ на ЕИП и Оператора на Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“.

Регионален Исторически Музей – Варна © 2024 ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ

Софтуерна разработка и поддръжка от ASAP

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.