Варненският археологически музей получи дарение бойна тракийска брадва

Преди месец, неизвестен дарител от Америка, щата Мериленд, дари на Варненският Археологически музей желязна брадва. В краткото писмо, придружаващо колета, дарителят пише, че брадвата произхожда от тракийски некропол в района на римският град Нове (днес Свищов) и поради това мястото на паметника е в България.

Самата брадва е желязна, двуостра и се датира в средата на І-во хилядолетие преди Христа (V – ІV в.). Този тип оръжия са били използвани както за бой, така и за лов. Двойната брадва при траките е символ и на царската власт, поради което изображения на такива оръжия се откриват върху някой тракийски монети. Двойна брадва, като дарената на Варненския музей може да бъде видяна и в стенописите от Александровската гробница, датирана в ІV в. пр. Хр.

Оръжието е в отлично състояние и ще намери място в постоянната експозиция на Варненския музей.

Тази онлайн платформа е създадена по проект № BGCULTURE-1.001-0005-C01 „Развиване на Регионален исторически музей – Варна мултифункционално обществено пространство за наука, изкуство, култура и общуване“, финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г., Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“. Цялата отговорност за съдържанието на онлайн платформата се носи от Регионален исторически музей-Варна и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази онлайн платформа отразява официалното становище на ФМ на ЕИП и Оператора на Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“.

Регионален Исторически Музей – Варна © 2024 ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ

Софтуерна разработка и поддръжка от ASAP

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.