Хамбарлийският надпис

Военната заповед на хан Крум от 813 г. (времето на похода на българската войска към лагера на византийския император Михаил Рангаве) е най-значимият български паметник в експозицията на Археологическия музей във Варна.

Открит за науката в разгара на Първата световна война (1916 г.), този паметник е можело да има нерадостна съдба, ако основателят на българската археология, Карел Шкорпил, не е организирал пренасянето с волски впряг на няколко тонния мраморовиден камък от селската чешма на Хамбарли (днес Маломирово, Ямболско) в двора на тогавашната Девическа гимназия на Варна.

Както в старата, така и в обновената археологическа експозиция на музея този знаков паметник с двустранен надпис – военна заповед, винаги е заемал почетно място. Тази заповед определя командването на централното, лявото и дясното крило на българската средновековна войска в началото на ІХ век. Ако обаче, не беше специално разяснявано, мнозина приемаха, че това е просто една от античните колони, каквито има десетки в залите.

С финансовата подкрепа на Министерството на културата е осъществена дизайнерска разработка с разясняване на надписите и от седмица всеки посетител на Археологическия музей може да се спре и да се пренесе във времената на хан Крум и неговите пълководци. 

Тази онлайн платформа е създадена по проект № BGCULTURE-1.001-0005-C01 „Развиване на Регионален исторически музей – Варна мултифункционално обществено пространство за наука, изкуство, култура и общуване“, финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г., Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“. Цялата отговорност за съдържанието на онлайн платформата се носи от Регионален исторически музей-Варна и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази онлайн платформа отразява официалното становище на ФМ на ЕИП и Оператора на Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“.

Регионален Исторически Музей – Варна © 2024 ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ

Софтуерна разработка и поддръжка от ASAP

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.