Изложба „Най-старото злато на човечеството“

От 28 октомври 2016 г. до 28 април 2017 г. в музея в град Дордрехт, Холандия, ще бъде представена изложбата „Най-старото злато на човечеството“. Ще бъдат показани 1836 предмета, обединени в 14 каталожни единици, от фонда на Варненския археологически музей. Основният акцент на изложбата ще бъде знаменитият Варненски некропол (4600-4300 г. пр. Хр.).

Освен накитите, сечивата и съдовете от него, с отделни експонати ще бъде представена и цялата каменномедна епоха (V хил. пр. Хр.) на Варненския край – времето на разцвет на ранноземеделската общност, населявала североизточната част на Балканския полуостров. Изложбата ще разкаже за зараждането на обществените структури и най-древните механизми на властта, довели до появата на различни социални групи.

Ще бъде публикувана книга-пътеводител, описваща този „златен век“, както и по-късната история на Варненско.

Изложбата се провежда в чест на 15-годишнината от побратимяването на Варна и Дордрехт по инициатива на градските управи на двата града. Като реципрочна инициатива ще бъде гостуването на изложба на Дордрехтския музей във Варненския археологически музей, показваща времето на най-голям разцвет на холандския град през ХІІІ-ХІV в. Размяната има за цел да запознае гражданите на Варна и на Дордрехт с историята на побратимените градове и да укрепи връзките между тях.

За повече информация:
гл.ас. д-р Владимир Славчев, тел. 0890 566726 

Тази онлайн платформа е създадена по проект № BGCULTURE-1.001-0005-C01 „Развиване на Регионален исторически музей – Варна мултифункционално обществено пространство за наука, изкуство, култура и общуване“, финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г., Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“. Цялата отговорност за съдържанието на онлайн платформата се носи от Регионален исторически музей-Варна и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази онлайн платформа отразява официалното становище на ФМ на ЕИП и Оператора на Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“.

Регионален Исторически Музей – Варна © 2024 ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ

Софтуерна разработка и поддръжка от ASAP

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.