Музеяъ на Възраждането – Варна с нова изложба „Памет за капитан Петко Войвода“

На 26 март 2022 г. от 14.00 ч., по повод Деня на Тракия, Музеят на Възраждането – Варна ще отвори вратите на новата изложба „Памет за Капитан Петко ВойводаНа откриването музеят ще получи поредното значимо дарение – фигура в цял ръст на Капитан Петко.Събитието се организира съвместно от Музея на Възраждането-Варна и Сдружение „Хайдути“, Варна.

До момента това е третата фигура, която хайдутите подготвят и финансират изцяло със собствени средства. Самата носия е възстановена по снимка, изпратена от воеводата до неговия близък приятел Георги Бойкинов. Облеклото включва кафтан от района на Беломорска Тракия, риза, калпак с лъвче (поборническо), потури, навои, цървули, силяхлък и протупей, лента за Георгиевския кръст.

Капитан Петко Войвода е български хайдушки войвода и революционер, роден на 18 декември 1844 година в с. Доганхисар, днес Република Гърция. Съратник на Джузепе Гарибалди, участник в Критското въстание (1866 – 1869) и Руско-турската освободителна война (1877 – 1878). След Освобождението живее във Варна, където на 12 май 1896 г. заедно с братя Драгулеви полагат основите на тракийската организация „Странжда“, чиято цел е борбата за защита интересите на българското население, останало в пределите на Османската империя съгласно решенията на Берлинския конгрес.

Жителите и гостите на гр. Варна могат да видят отблизо реконструираната носия на Капитан Петко Войвода в експозицията на Музея на Възраждането на ул. „Доктор Людвик Заменхоф“ 21, Варна.

Тази онлайн платформа е създадена по проект № BGCULTURE-1.001-0005-C01 „Развиване на Регионален исторически музей – Варна мултифункционално обществено пространство за наука, изкуство, култура и общуване“, финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г., Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“. Цялата отговорност за съдържанието на онлайн платформата се носи от Регионален исторически музей-Варна и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази онлайн платформа отразява официалното становище на ФМ на ЕИП и Оператора на Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“.

Регионален Исторически Музей – Варна © 2024 ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ

Софтуерна разработка и поддръжка от ASAP

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.