Изложба „Wonders of light, icons from Varna and Recklinghausen“ („Чудеса на светлината, икони от Варна и Реклингхаузен“)

На 25.10.2014 г., в холандския град Дордрехт ще се открие голямата изложба Wonders of light, icons from Varna and Recklinghausen” (Чудеса на светлината, икони от Варна и Реклингхаузен). Този съвместен проект на Дордрехтския музей, Нидерландия, Иконния музей в Реклингхаузен, Германия и РИМ – Варна ще представи 80 експоната на европейското иконографско изкуство пред европейската публика. Варненският музей предоставя 40 икони от своите фондове, образци на иконографското изкуство от Българското възраждане.

Четиридесетте икони, които са подбрани за участие в настоящата изложба, условно могат да бъдат разделени на 4 групи. Първата е икони от края на XVI- началото на XVII в., от старата изгоряла средновековна църква във Варна. Втората е икони от царския и празничния ред на старата варненска митрополитска църква „Св. Атанасий” (1836-1856 г.) Третата група икони, принадлежали на селски храмове около Варна, са дело на най-продуктивните тревненски екипи от иконописци. За да е пълна картина на различните теми, иконографски особености и различната школовка на зографите, сме включили икони рисувани от примитивисти, икони на български светци, домашен иконостас и ерусалимия, донесена поклонничество по Светите места (Ерусалим). 

ikonen2

Надяваме се, че подбраната колекция от икони на варненския музей, ще убеди зрителя, че българската възрожденска икона, създадена през периода XVIII-XIX  в., а и преди това, е значително явление в източноправославния свят.

ikonen12

Без нейното проучване и популяризиране, картината на източноправославната художествена традиция не би била пълна. В европейската съкровищница на изобразителното изкуство, българката икона има своето заслужено място.

ikonen13

http://www.dordrechtsmuseum.nl/  

Изложбата ще се проведе последователно в градовете Дордрехт (25.10.2014-22.02.2015) и в Реклингхаузен (14.03.2015- 14.06.2015).

Тази онлайн платформа е създадена по проект № BGCULTURE-1.001-0005-C01 „Развиване на Регионален исторически музей – Варна мултифункционално обществено пространство за наука, изкуство, култура и общуване“, финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г., Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“. Цялата отговорност за съдържанието на онлайн платформата се носи от Регионален исторически музей-Варна и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази онлайн платформа отразява официалното становище на ФМ на ЕИП и Оператора на Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“.

Регионален Исторически Музей – Варна © 2024 ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ

Софтуерна разработка и поддръжка от ASAP

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.