Най-старото обработено злато в света от Варненския халколитен некропол събра елита на Европейския съюз

Най-старото обработено злато в света от Варненския халколитен некропол събра елита на Европейския съюз при представянето на изложбата „Златните съкровища на България: Варна и най-старото обработено злато в света“ в Европейския парламент. На събитието присъстваха председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, Доналд Туск – председател на Европейския съвет (ЕС), Иван Портних, Пламена Маринова, зам. кмет на община Варна, Светлана Пасева, началник-отдел „Младежки дейности“ в община Варна, представители на Регионалния исторически музей – Варна, български и чуждестранни евродепутати и официални лица.
802f3e9a439f7b13169218d31a6df724bea1ccc2

„Не помня друг такъв случай – трима председатели на европейски институции и министър-председател да са откривали изложба в Европейския парламент. Това е момент на гордост – че представяме тази важна изложба, свързана с културното наследство на Европа“, каза Мартин Шулц. „Това съкровище доказва културното наследство на една голяма страна-членка на Европейския съюз – България“, допълни Шулц. „Тази изложба показва, че България е не само велика, но и древна държава“, каза Юнкер. Според българския еврокомисар Кристалина Георгиева изложбата показва колко е богата историята на България. „По този начин градим настоящето и бъдещето си“, каза тя.

22269d0b0b46c0782a998481cb320f0d4ff52fff

Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че му е драго, че всички български евродепутати присъстват заедно на представянето на Варненското златно съкровище в ЕП. “ Считам, че присъствието на хората, които управляват Европа, е признание към хората, направили много затова да сме тук“, посочи премиерът и покани Мартин Шулц също да посети Варна.

Христо Кузов
РИМ-Варна

Снимки: Румяна Костадинова
РИМ-Варна

Тази онлайн платформа е създадена по проект № BGCULTURE-1.001-0005-C01 „Развиване на Регионален исторически музей – Варна мултифункционално обществено пространство за наука, изкуство, култура и общуване“, финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г., Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“. Цялата отговорност за съдържанието на онлайн платформата се носи от Регионален исторически музей-Варна и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази онлайн платформа отразява официалното становище на ФМ на ЕИП и Оператора на Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“.

Регионален Исторически Музей – Варна © 2024 ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ

Софтуерна разработка и поддръжка от ASAP

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.