В Токио бе открита изложбата „Златната легенда”

На 15 октомври 2015 г. в Националния музей за западно изкуство в Токио бе открита изложбата „Златната легенда”. Нейни организатори са самия музей, японският вестник „Токио шимбун“ и японската телевизия „ТBS”. Тя представя златни археологически находки, керамика и картини, изобразяващи сцени от митологията и легендите, свързани със златото или изработени със злато, обединени от идеята да се покаже отношението на човечеството към този ценен метал през различните епохи в Северното Средиземноморие. Изложбата е реализирана с участието на 20 музея от България, Гърция, Италия, Ватикана, Франция, Холандия, Германия, Великобритания, Испания и Япония.

Българските експонати, включени в изложбата са гроб 43 от Варненския халколитен некропол, Вълчитрънското златно съкровище, златната диадема от Свещари и част от Панагюрското съкровище. 

На официалното откриване от българска страна присъстваха г-жа Екатерина Джумалиева, началник на отдел „Музейна дейност и изобразителни изкуства” в дирекция „Културно наследство” в Министерството на културата, проф. д-р Валентин Плетньов, директор на Регионалния исторически музей – Варна, доц. д-р Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт с музей при БАН в София, д-р Костадин Кисьов, директор на Регионалния археологически музей – Пловдив, посланикът на България в Япония г-н Георги Василев и служители от посолството.

Сред официалните чуждестранни гости присъстваха посланиците на Гърция и Италия, представители на посолствата на Холандия и Германия, директори и представители на музеите – предоставили свои експонати за изложбата.

Вестник „Токио шимбун“ и телевизия „TBS“ осигуриха изготвянето на реконструкцията на гроб № 43 от Варненския некропол, който е експониран по налогичен начин, както и във Варненския музей – максимално близо до състоянието, в който е бил открит и разчистен на терена по време на археологическите разкопки.

Изложбата ще бъде представена в Токио до 11 януари 2016 г., след което ще отпътува за Музея на изкуството в гр. Сендай, префектура Мияги  (22 януари – 6 март 2016 г.) и накрая ще гостува на Музея на изкуството в гр. Нагоя, префектура Айчи (1 април – 29 май 2016 г.). Очаква се експонатите да се завърнат в началото на юни 2016 г. и посетителите на Археологическия музей – Варна да видят отново находките от гроб 43 в експозиционната зала в средата на същия месец.

Тази онлайн платформа е създадена по проект № BGCULTURE-1.001-0005-C01 „Развиване на Регионален исторически музей – Варна мултифункционално обществено пространство за наука, изкуство, култура и общуване“, финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г., Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“. Цялата отговорност за съдържанието на онлайн платформата се носи от Регионален исторически музей-Варна и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази онлайн платформа отразява официалното становище на ФМ на ЕИП и Оператора на Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“.

Регионален Исторически Музей – Варна © 2024 ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ

Софтуерна разработка и поддръжка от ASAP

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.