Нова изложба в Археологически музей-Варна

Това лято отдел „Археология“ и отдел “Природонаучен” към Регионален исторически музей – Варна съвместно с Националния археологически институт с музей към БАН-София, РИМ-Шумен, исторически музей Свищов, историческите музеи в Балчик и Котел и Института по океанология-Варна организират изложбата „Следи от древен Египет, Леванта и Месопотамия по българските земи“.

Комбинацията от археологически находки и природни образци в една обща изложба оформя нейният интердисциплинарен характер. Целта на този нетрадиционен подход е да представи възможно най-голям обем от специфична и разнообразна информация по атрактивен и лесен за възприемане от широката публика начин.

Жителите и гостите на града ще могат да разгледат бронзови статуетки и теракоти на египетски божества; камък за стриване на зърно и тежест за пресоване на маслини; различни видове медни слитъци; ювелирни изделия; битови предмети оформени като бюстове на  африканци и нубийци; монети с изображения на персийски владетели и източни божества.

Подбрани образци от различни видове минерали и кристали илюстрират отделни аспекти от религията и бита в древен Египет: съответствието между определено божество и конкретен кристал; минералите, от които са били приготвяни гримове и пигменти за писане.

Акцентът на изложбата е глава от мумия на жена, подарена на Карел Шкорпил от руския консул Александър Рачински в края на XIX век. За първи път ще бъдат показани пред публика и четири глинени плочки с клинопис заедно с превод на текстовете върху тях. Плочките произхождат от Ирак (земите на древния Вавилон) и са датирани в VI  в. пр. Хр. Те са донесени от българският дипломат и общественик Петър Матеев в края на XIX в.  и са част от фонда на историческия музей в град Котел.

Официалното откриване на изложбата е на 5 юни.
Тя ще може да бъде посетена до края  на месец септември. 

Тази онлайн платформа е създадена по проект № BGCULTURE-1.001-0005-C01 „Развиване на Регионален исторически музей – Варна мултифункционално обществено пространство за наука, изкуство, култура и общуване“, финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г., Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“. Цялата отговорност за съдържанието на онлайн платформата се носи от Регионален исторически музей-Варна и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази онлайн платформа отразява официалното становище на ФМ на ЕИП и Оператора на Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“.

Регионален Исторически Музей – Варна © 2024 ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ

Софтуерна разработка и поддръжка от ASAP

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.