Официално откриване на изложба с християнско изкуство от колекцията на първия частен музей в България „Арете“ – 04 февруари 2023 г.

На 04 февруари (събота) от 15 часа в сградата на Археологически музей-Варна, зала „Юг“, ще бъде официално открита изложба с християнско изкуство от колекцията на първия частен музей в България „Арете“. Изложбата включва оригинали и копия на икони и други произведенияи ще може да бъде видяна във Варненския музей до края на 2023 година.

Създател на най-стария частния музей в България е проф. Димитър Иванов – историк, журналист, специалист по национална сигурност, директор на Института по теория и практика на лидерството „Стефан Стамболов”, автор на множество монографии по история, политика и културно наследство и на стотици статии и есета, бивш офицер от МВР.

Ядрото на гостуващата в Археологически музей – Варна колекция са изображения на светци войни (Св. Георги, Св. Димитър, Св. Теодор Тирон, Св. Теодор Стратилат, Св. Мина) върху икони (оригинали и копия), щампи, нагръдни иконки от метал, пафти и др. Тези произведения вдъхновяват и заглавието на колекцията: „Армията на Бога“. Постепенно обаче тя е разширена с включване на икони и други произведения на християнското изкуство представящи Христос, Св. Богородица,различни светии и eвангелски сцени.

Оригиналните икони в изложбата са в голямата си част от XIXв. с няколко изключения от края на XVIIIв. Колекцията включва и поредица от висококачествени копия на известни икони от територията на днешна България и днешна Република Северна Македония.

Особено внимание привлича копието на прочутата керамична икона на Св. Теодор, открита в развалините на средновековния манастир в местността Патлейна край Преслав.

Друг интересен акцент е оригинален триптих поменик от Търновско, в който са се записвали имената на енориашите, за да бъдат споменавани по време на светата литургия.

„Армията на Бога“ е само една от колекциите на първия частен музей в България „Арете“. Музеят притежава също колекции от графика и малка пластика и от антично изкуство. 

Тази онлайн платформа е създадена по проект № BGCULTURE-1.001-0005-C01 „Развиване на Регионален исторически музей – Варна мултифункционално обществено пространство за наука, изкуство, култура и общуване“, финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г., Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“. Цялата отговорност за съдържанието на онлайн платформата се носи от Регионален исторически музей-Варна и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази онлайн платформа отразява официалното становище на ФМ на ЕИП и Оператора на Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“.

Регионален Исторически Музей – Варна © 2024 ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ

Софтуерна разработка и поддръжка от ASAP

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.