Най-старото злато отива в Япония

На 16 октомври в Националния музей за западно изкуство в Токио се открива международната изложба  „Златната легенда” (The Golden Legend). Тя ще остане в страната на изгряващото слънце до 29 май като бъде представена и в градовете  Сендай и Нагоя. България участва в нея с находките от гроб 43 от Варненския халколитен некропол – най-старото обработено злато в света, Вълчитрънското златно съкровище и с няколко съда от  Панагюрското съкровище.

Експонатите са общо 280, от 20 музея от България, Гърция, Италия, Ватикана, Франция, Холандия, Германия, Великобритания, Испания и Япония. Идеята е те да  дадат представа за обработката на златото предимно от Североизточната част на средиземноморския свят. Ювелирните изделия обхващат периода от V хилядолетие пр. Хр. до  5 век пр. Хр. От българска страна със свои притежания участват Националният археологически институт с музей при БАН, Регионалният археологически музей в Пловдив, и Регионалният исторически музей във Варна.

За първи път при организирането на подобна проява се сключват отделни договори с всеки от трите музея от нашата страна.

Куратор на варненската част от изложбата е д-р Владимир Славчев. На откриването ще присъства проф. Валентин Плетньов. 

Тази онлайн платформа е създадена по проект № BGCULTURE-1.001-0005-C01 „Развиване на Регионален исторически музей – Варна мултифункционално обществено пространство за наука, изкуство, култура и общуване“, финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г., Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“. Цялата отговорност за съдържанието на онлайн платформата се носи от Регионален исторически музей-Варна и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази онлайн платформа отразява официалното становище на ФМ на ЕИП и Оператора на Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“.

Регионален Исторически Музей – Варна © 2024 ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ

Софтуерна разработка и поддръжка от ASAP

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.