Ваканция в Учебния музей

Чудесна идея, която дава възможност на децата да получат знания за древността, историята и археологията…”, „Невероятна ескпозиция, невероятни забавления… за нашите деца…”.

Това са само част от отзивите на родителите и децата за музейно-образователната програма „Ваканция в музея”, проведена за поредна година в залите на Варненския учебен музей. В нея участваха повече от 60 деца, възпитаници на варненските училища. За радост на организаторите занятията посетиха и българчета, живеещи в чужбина – в Дубай и Ирландия, в Канада и САЩ.

Децата на възраст от 7 до 13 години участваха в „археологически разкопки” и правиха „грандиозни открития”; обличаха туники и се забавляваха, както някога  децата от Одесос.

Оказа се, че игрите с орехи и кокалчета са по-интересни от компютърните занимания.

Малките музейни посетители усетиха притегателната сила на грънчарското колело, докоснаха се до тайните на иконописта и до предизвикателството да нарисуват сами своята първа икона.

Да стреляш с рефлексен лък по глиган, макар и бутафорен, е не по-малко трудно, но удоволствието от преживяното – истинско.

Далеч от летните жеги, в прохладата на вековната сграда на бившата Девическа гимназия и уюта на залите участниците прекараха незабравими дни, научиха много за археологията и намериха нови приятели.

Организатори на програмата „Ваканция в музея” бяха:

Лиляна Липчева – главен уредник на Учебния музей в РИМ – Варна

Вяра Кинова – организатор

Станислав Дойчев – реставратор/керамик

Соня Косатева – художник 

Тази онлайн платформа е създадена по проект № BGCULTURE-1.001-0005-C01 „Развиване на Регионален исторически музей – Варна мултифункционално обществено пространство за наука, изкуство, култура и общуване“, финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г., Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“. Цялата отговорност за съдържанието на онлайн платформата се носи от Регионален исторически музей-Варна и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази онлайн платформа отразява официалното становище на ФМ на ЕИП и Оператора на Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“.

Регионален Исторически Музей – Варна © 2024 ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ

Софтуерна разработка и поддръжка от ASAP

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.