Варненски ученици създадоха модерен експозиционен модул „Така виждам Варна“ в Музея за нова история на Варна

На 26 юни 2024 г. се откри новият експозиционен модул „Така виждам Варна“ в Музея за нова история на Варна. 
 
Фотографиите и видео репортажите са труд на учениците от Средното училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“, Първа езикова гимназия и Гимназията „Йоан Екзарх“ във Варна. Те са създадени с помощта на професионалния фотограф Радостина Вълчанова, която е обучавала децата в продължение в рамките на организирано модулно обучение „Дигитални лаборатории“.
 
Учениците са на възраст 16-17 г., като основната цел е да се включат по-активно в дейности, свързани с историята и музейното дело. Основната им задача е заснемат емблематични сгради в града, за които те знаят много. Лекторът Радостина Вълчанова се е стремила да стимулира учениците да потърсят различни гледни точки към документирането им. Като резултат в изложбата има доста черно-бели кадри, както и нестандартна композиция на обектите.
 
Учениците са снимали Археологическия музей, Драматичния театър, Катедралата „Св. Успение Богородично“, Военния клуб, часовниковата кула, хотел „Мусала“, римските терми, жп гарата във Варна. В изложбата има фотографии на Александра Крумова, Йоанна Иванова и Емилия Томова от ГПЧЕ „Йоан Екзарх“, Елена Атанасова от Първа езикова гимназия, Глория Минчева и Христос Андреу от СУ за ХНИ „Константин Преславски“.
 
По време на събитието всички ученици, които са участвали в създаването на новия експозиционен модул, получиха получиха сертификати за успешно преминато обучение „Дигитални лаборатории“ и подаръци от Регионалния исторически музей.
 
Обучението и експозицията се реализират по проект на Музея за нова история на Варна, финансиран от Министерството на културата. Изложбата „Така виждам Варна“, която е показана в четири модула, ще бъде част от постоянната експозиция на културния институт, като занапред паната ще се ползват и за излагането на други материали, свързани с историята на Варна.

Тази онлайн платформа е създадена по проект № BGCULTURE-1.001-0005-C01 „Развиване на Регионален исторически музей – Варна мултифункционално обществено пространство за наука, изкуство, култура и общуване“, финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г., Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“. Цялата отговорност за съдържанието на онлайн платформата се носи от Регионален исторически музей-Варна и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази онлайн платформа отразява официалното становище на ФМ на ЕИП и Оператора на Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“.

Регионален Исторически Музей – Варна © 2024 ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ

Софтуерна разработка и поддръжка от ASAP

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.