35 години от един забравен варненски рекорд

Уважаеми жители и гости на град Варна,

Музеят за нова история на Варна има удоволствието да ви припомни един забравен рекорд – 35 години от спелеоложката експедиция през 1989 г. за покоряване на най-дълбоката по онова време пещера в света „Жан Бернар“ в Савойските Алпи. Експедицията е дело на членовете на пещерен клуб „Галата“ – Варна. На 8 април 1989 г. шестима членове на експедицията достигнат сухото дъно на пещерата на дълбочина 1358 м., наричано по онова време „дъното на света“ или „подземния Еверест“. Само един от тях – Христо Райков успява да преодолее под вода първата от наводнените подземни галерии. Той става третия в света човек по онова време и единствения българин до днес, преминал под вода галерия в пещерата „Жан Бернар“.

По този повод Музеят за нова история на Варна организира прожекция на документалния филм за спелеоложката експедиция и среща-разговор с г-н Христо Райков.

Събитието ще се проведе на 27 март (сряда) от 18.00 ч.
Вход свободен 

Тази онлайн платформа е създадена по проект № BGCULTURE-1.001-0005-C01 „Развиване на Регионален исторически музей – Варна мултифункционално обществено пространство за наука, изкуство, култура и общуване“, финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г., Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“. Цялата отговорност за съдържанието на онлайн платформата се носи от Регионален исторически музей-Варна и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази онлайн платформа отразява официалното становище на ФМ на ЕИП и Оператора на Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“.

Регионален Исторически Музей – Варна © 2024 ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ

Софтуерна разработка и поддръжка от ASAP

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.