РИМ-Варна с участие в изложбата „Първите крале на Европа“

На 31 март в музея „Фийлд“ в Чикаго бе открита изложбата „Първите крале на Европа“. В нея са събрани над 700 експоната от 27 музея в единадесет страни от Югоизточна Европа: Албания, Босна и Херцеговина, България, Косово, Румъния, Северна Македония, Словения, Сърбия, Унгария, Хърватия и Черна гора. За първи път пред американската публика ще бъде разказана историята на възникването и разцвета на властта и свързаните се нея социални групи – владетели, вождове, царе – на Балканския полуостров и съседните територии от пето хилядолетие до края на първо хилядолетие пр. Хр. Това значимо културно събитие стана възможно благодарение на сътрудничеството и упоритата работа на сътрудниците на музейните институции и старанията на ръководството на музея „Фийлдс“. В изложбата важно място е отделено на най-ранните сведения за елитарно общество – находките от Варненския некропол. РИМ-Варна участва в мащабното събитие с експонатите от Гроб 36 на световно известния археологически обект.

Изложбата ще бъде представена в Чикаго до януари 2024 г., а след това ще гостува в Националния музей на Канада в Гатино от април 2024 г. до януари 2025 г.

Тази онлайн платформа е създадена по проект № BGCULTURE-1.001-0005-C01 „Развиване на Регионален исторически музей – Варна мултифункционално обществено пространство за наука, изкуство, култура и общуване“, финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г., Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“. Цялата отговорност за съдържанието на онлайн платформата се носи от Регионален исторически музей-Варна и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази онлайн платформа отразява официалното становище на ФМ на ЕИП и Оператора на Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“.

Регионален Исторически Музей – Варна © 2024 ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ

Софтуерна разработка и поддръжка от ASAP

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.