Стотици посетиха първия средновековен феситавал във Варна

На 2, 3 и 4 септември т.г. Регионален исторически музей – Варна стана домакин на първия в града фестивал за средновековни реконструкции, „Балканите през Средновековието“, като предостави красивия парк и вътрешния двор в Археологическия музей. Организатор на събитието беше варненският клуб „Чигот – исторически възстановки“, а като гости се присъединиха реенакторски клубове и самостоятелни реконструктори от цялата страна.

По време на фестивала бяха представени възстановки на средновековен бит, одежди, въоръжение, украшения, занаяти и изкуства. Ковачество, дърворезба, кожарство, тъкане на стан и на кори, бродиране, подвързване на книги и иконопис – това бяха само някои от акцентите на фестивала. Най-голям интерес обаче предизвикаха бойните демонстрации, които се провеждаха по два пъти на ден, превръщайки вътрешния двор на Археологическия музей в истинска арена.

Средновековният фестивал привлече стотици варненци и гости на града. Най-щастливи, разбира се, бяха децата, за които имаше различни атракции – включително стрелба с лък и бой с мечове (с меки, обезопасени „остриета“). Любимка на малки и големи стана красивата кобила Надя от Конна база Борисови, с. Любен Каравелово. С присъствието си тя напомни колко важни са били конете в живота на хората през Средновековието.

По време на фестивала беше представена и една нова интересна историческа книга – трудът на д-р Калин Йорданов: „Принцът на Филипопол: непознатият деспот Алексий Слав в светлината на нови извори и открития“.

Фестивалът „Балканите през Средновековието“ завърши успешно и остави прекрасни спомени. Припомняме, че това е поредното събитие – резултат от партньорството между РИМ – Варна и „Чигот – Исторически възстановки“. През зимата на 2019 – 2020 г. в сградата на Археологическия музей беше представена изложба с реконструкции на средновековно въоръжение и облекло, а през декември 2019 г. беше организирана кръгла маса, посветена на средновековните исторически възстановки. Сдружението е по-познато на варненци със станалата вече традиционна възстановка на битката на крал Владислав Варненчик.

(снимка: Кирил Калчев) 

Тази онлайн платформа е създадена по проект № BGCULTURE-1.001-0005-C01 „Развиване на Регионален исторически музей – Варна мултифункционално обществено пространство за наука, изкуство, култура и общуване“, финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г., Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“. Цялата отговорност за съдържанието на онлайн платформата се носи от Регионален исторически музей-Варна и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази онлайн платформа отразява официалното становище на ФМ на ЕИП и Оператора на Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“.

Регионален Исторически Музей – Варна © 2024 ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ

Софтуерна разработка и поддръжка от ASAP

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.