БЪЛГАРСКИ ЕКСПЕРТИ ПОСЕТИХА НОРВЕЖКИЯ МУЗЕЙ НОРДЛАНД ПО ПРОЕКТ № BGCULTURE-1.001-0005-C01

В периода 11.10-15.10.2022 г. представители на РИМ-Варна и ИУ-Варна осъществиха визита в музей Нордланд, гр. Бодьо, Норвегия. Основната цел на посещението е свързана с провеждането на първа партньорска среща по проекта и осъществяването на експертни срещи с цел обмен на опит и добри практики в управлението на културно-историческото наследство в Норвегия.

От страна на Регионален исторически музей – Варна участваха гл.ас.д-р Мария Манолова – Войкова, зав.-отдел „Археология“ към РИМ-Варна и Златка Антова, зав.-отдел „Най-нова история“ към РИМ-Варна.

Икономически университет – Варна беше представен от доц.д-р Генка Рафаилова, директор Колеж по Туризъм и ръководител на Центъра за креативно, културно и социално предприемачество към Научноизследователския институт на ИУ-Варна и, гл.ас.д-р Красимира Янчева, преподавател в катедра „Икономика и организация на туризма“ в ИУ-Варна.

Посещението се осъществява в рамките на проект № BGCULTURE-1.001-0005-C01 „Развиване на Регионален исторически музей-Варна като мултифункционално обществено пространство за наука, изкуство, култура и общуване“, финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.

През периода 11.10.2022 г. – 15.10.2022 г. българският екип участва в редица дейности и срещи:

1. 12.10. – провеждане на партньорска среща на българския и норвежки екип в Jekt Trade Museum. Представяне на структурата, организацията на работа и начините на финансиране на музеите в Бодьо и РИМ-Варна. Дискусия.
-Организиран тур в експозицията на Jekt Trade Museum
-Посещение и презентиране на дейността на градския музей в Бодьо, затворен за реновиране
-Организиран пешеходен тур в историческия център на Бодьо

2. 13.10. – Проведена среща проф. д-р Dorthe Eide от Nord University в Бодьо. Дискусия
-Презентация в Туристически информационен център Visit Bodo- представяне на туристическа информация за региона и начините на работа на туристическия информационен център.
-посещение и тур с екскурзовод в Музей на авиацията в Бодьо. Запознаване с начините на експониране и прилагането на дигиталните технологии в музея.
-Представяне на норвежкото живо културно наследство – представяне и дегустиране на Вечеря с традиционна кухня.

3. 14.10. – посещение на Kjerringoy, запознаване с историята на селището и музея.

Тази онлайн платформа е създадена по проект № BGCULTURE-1.001-0005-C01 „Развиване на Регионален исторически музей – Варна мултифункционално обществено пространство за наука, изкуство, култура и общуване“, финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г., Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“. Цялата отговорност за съдържанието на онлайн платформата се носи от Регионален исторически музей-Варна и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тази онлайн платформа отразява официалното становище на ФМ на ЕИП и Оператора на Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“.

Регионален Исторически Музей – Варна © 2024 ВСИЧКИ ПРАВА ЗАПАЗЕНИ

Софтуерна разработка и поддръжка от ASAP

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.